El Fondó és una pedania de Monòver de 232 habitants i de tradició agrícola. Actualment, podria passar desapercebuda per al visitant si desconeix que ací van esdevenir els moments finals de la II República Espanyola i es va convertir en el lloc des del qual el seu govern va partir cap a l'exili. 

Durant la Guerra Civil, el Fondó comptava amb unes instal·lacions militars precàries, encara que es va adequar per protegir la rereguarda i facilitar la retirada. El Govern de la II República Espanyola va realitzar un esforç extraordinari en la construcció de noves pistes de vol a les tres províncies valencianes, va arribar a construir 41 nous aeroports. Un d’aquests va ser l’aeròdrom de Monòver, durant l'any 1937. 

Fins ací, va ser desplaçada una petita dotació de soldats que van construir un aeròdrom sobre els terrenys agrícoles cedits per diversos veïns propietaris. A més, per a allotjar la tropa, es va improvisar una caserna general en un dels cellers, es van construir 10 refugis antiaeris elementals -dels quals encara es conserva un en bon estat-, i es va habilitar el lloc per a albergar llum i telèfon i donar servei al personal de l’aeròdrom.

Aquestes instal·lacions es van abandonar després de la partida a l'exili dels dirigents republicans el 6 de març de 1939. El dia anterior, el coronel Segismundo Casado va fer un cop d'Estat contra el govern republicà, que va obligar als seus dirigents a abandonar el país. Grans figures de la democràcia, com el President del Govern, Juan Negrín, alguns dels seus ministres i també Dolores Ibárruri, “Pasionaria”, dirigent del Partit Comunista d'Espanya, van prendre diferents vols que els van conduir a l'exili. Juntament amb ells també van marxar altres destacats comandaments militars com Enrique Líster, sense oblidar els poetes de la Generació del 27, Rafael Alberti i María Teresa León. 

Després de la decisió del president Negrín de partir cap a l'exili, l'aeròdrom es va preparar per a dur a terme els únics vols de rellevància que havia d’executar. La seua situació pel que fa a la posició Yuste, la seu del Govern situada en el poble de Petrer des del 25 de febrer, ho va convertir en el lloc idoni perquè les autoritats republicanes emprengueren el viatge, ja que era l'aeròdrom més proper a la seua posició.

 

FOTO 1:Juan Negrín
Fuente: Fundación Pablo Iglesias (Madrid)

FOTO 2:Dolores Ibárruri “La Pasionaria”
Fuente: Fundación Pablo Iglesias (Madrid)

FOTO 3: Rafael Alberti y Maria Teresa León
Fuente: Aitana Alberti León y Fundación Rafael Alberti. Puerto de Santa María, Cádiz.